Ιστορικό του Αθλήματος

EOT AOX

Το breaking ξεκίνησε από παιδιά στο Bronx το 1970 όπου στις γειτονιές οι DJs έπαιρναν τα ορχηστρικά τμήματα από διάφορους χορευτικούς δίσκους και τα ένωναν δίνοντας στους χορευτές την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές τους κινήσεις.

Οι breakers συνδυάζουν στοιχεία από αθλήματα.

Χορευτικές κινήσεις απο το Lindy Hop, Capoeira, Ντίσκο και εμπνεύστηκαν απο μουσικές καλλιτεχνών, όπως ο James Brown.

Σύντομα, οι B-boys και τα B-girls άρχισαν να κάνουν breaking διαγωνισμούς-μάχες.

Στη συνέχεια ιδρύθηκαν ομάδες όπως οι Zulu Kings και οι Rock Steady Crew, προσελκύοντας τεράστιο κοινό.

Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τον όρο breakdancing, ένα όνομα που δόθηκε απο τα μέσα ενημέρωσης τη δεκαετία του ‘80. Αλλά οι πρωτοπόροι και οι χορευτές του συγκεκριμένου είδους το ονομάζουν Bboying ή Breaking.

Το όνομα Breaking πιστεύεται ευρέως ότι προήλθε από τον DJ Kool Herk στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης. Ο DJ Kool Herk διοργάνωνε μουσικά δρώμενα στους δρόμους και τις γειτονιές το ‘70 άρχισε να απομονώνει ρυθμούς για να δημιουργήσει διαλείμματα (breaks) στα τραγούδια.

Το break αναφέρεται σε μια στιγμή στο κομμάτι όπου χτίζεται ένταση επειδή τα όργανα χαμηλώνουν και υπάρχει μόνο ως βάση ο ήχος κρουστών.

Η ακαδημαϊκή υπότροφος Barbara Browning είχε αυτόν τον υπέροχο τρόπο να το περιγράφει όπου έλεγε ότι “νιώθεις υποχρεωμένος να γεμίσεις τη σιωπή με κίνηση”.

Το μουσικό break απαρτίζεται απο Αφροαμερικανική και Αφρο-Καραϊβική μουσική, κυρίως λατινική μουσική που αποτελεί μεγάλο μέρος των ριζών αυτού του είδους χορού. Πιο συγκεκριμένα Πουερτορικανής και Κουβανέζικης μουσικής.

Κατά παράδοση τα B-boys και τα B-girls χορεύουν ένα μείγμα μουσικών funk, jazz, techno, rock και disco. Με τις κινηματογραφικές επιτυχίες του Χόλυγουντ οπως το “Breaking” το αθλητικό χορευτικό είδος του δρόμου έγινε τρομερή επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο πρώτος μεγάλος παγκόσμιος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, στο Battle of the Year το 1990 ακολουθούμενο και απο άλλους δημοφιλείς διαγωνισμούς. Το 2016, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητικού Χορού (WDSF) πρόσθεσε το Breaking στο επίσημο ρεπερτόριό της ανεβάζοντας σημαντικά την αθλητική επιρροή του είδους. Μόλις δύο χρόνια αργότερα το Breaking έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 2020 Breaking αναγνωρίστηκε και επίσημα ως Ολυμπιακό άθλημα και θα πρωτοεμφανιστεί στους Θερινούς Ολυμπιακούς του Παρισιού 2024.

Καλύτερα να αρχίσετε να μαθαίνετε γρήγορα αν θέλετε να προκριθείτε!